Smaczny powrót do szkoły
Wrzesień to wymagający czas zarówno dla rodziców, jak i ich dzieci.
Niezbędna jest ponowna powakacyjna reorganizacja życia rodzinnego, wdrożenie się do kolejnych obowiązków oraz zaplanowanie posiłków, które dziecko zje podczas pobytu w szkole. Można niekiedy oczywiście postawić na gotowe rozwiązania, jednak znacznie lepiej sprawdzą się posiłki przygotowywane samodzielnie w domu i przechowywane w słoikach, dzięki którym zachowają świeżość. Warto wcześniej spisać sobie ciekawe przepisy na dania dla ucznia, biorąc pod uwagę preferencje dziecka oraz zasady zbilansowanej diety dla najmłodszych.
Jakie dania w słoikach warto przygotować dla dzieci?
- Owsiankę – to bardzo zdrowe i pożywne śniadanie, które powinno znaleźć się na stałe w menu każdego ucznia. Owsiankę można przygotować na wiele sposobów i dodać do niej różne dodatki. Jej podstawą są płatki owsiane górskie lub błyskawiczne, które należy gotować lub też nie. Owsiankę można przygotować na wodzie lub mleku – krowim, owsianym, sojowym i każdym innym dostępnym w sklepie. Do owsianki można dołożyć pokrojone świeże owoce jak np. banany, truskawki, borówki lub suszone morele albo śliwki. Wiele osób dodaje do owsianki także orzechy, rodzynki czy żurawinę. Składniki tego popularnego dania dla dzieci zależą praktycznie jedynie od preferencji małego smakosza.
- Jaglane monte – to pyszne i zdrowe danie, które z pewnością pokocha każde dziecko. Aby je przygotować wystarczy jedynie kasza jaglana, kakao i masło orzechowe, które spokojnie można zastąpić masłem migdałowym. Kaszę należy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Można to zrobić np. na mleku kokosowym. Po ugotowaniu kaszę należy wsypać do kielichowego blendera, dodać masło orzechowe, kakao i np. ulubione migdały, aby jaglane monte nabrało jeszcze bardziej kremowej konsystencji. Po zblendowaniu przełóż jaglankę do słoika.
- Risotto – to kolejne danie, które sprawdzi się szczególnie w porze lunchu. Risotto można przygotować z mieszanki warzyw – marchewki, kalafiora, groszku, zielonej fasolki szparagowej, piersi kurczaka i podstawy w postaci ryżu. Ryż należy podsmażyć na patelni i dodawać do niego stopniowo bulion rosołowy, aby napęczniał. Na oddzielnej patelni smaży się pokrojoną pierś kurczaka i mix warzyw. Następnie całość należy ze sobą wymieszać i doprawić według gustu dziecka.
- Placuszki na słodko i wytrawnie – placuszki podobnie jak owsiankę można serwować na wiele sposobów i zamknąć je po upieczeniu lub usmażeniu w szczelnym słoiku. Jednym z pomysłów jest wersja placuszków z pełną witamin cukinią. Cukinię należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie roztrzepać ją z 1. jajkiem i 3. łyżkami mąki pszennej lub zdrowszej orkiszowej. Powstałą masę należy nakładać na rozgrzaną patelnię na której delikatnie za pomocą pędzelka rozprowadzono wcześniej niewielką ilość oleju.
- Pęczotto z marchewką i buraczkami – 2 marchewki należy umyć, obrać ze skórki i pokroić na 4 części. Buraki pokroić na grube plastry. Warzywa wymieszać z solą i rozmarynem, dodać oliwę i całość piec w piekarniku przez 40 minut. Następnie do wlanego i zagotowanego bulionu wrzucić połowę szklanki kaszy pęczak i gotować aż kasza będzie miękka i kremowa. Do kaszy ugotowanej kaszy dodać upieczone warzywa, masło oraz groszek. Pyszne i pożywne danie w sam raz dla dziecka gotowe!
Wszystkie te potrawy można przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem i zapakować dziecku do plecaka, aby zawsze miało w szkole dostęp do smacznego jedzenia.
Jak przechowywać dania dla dzieci?
Dania dla dzieci warto przechowywać w specjalnych lunchboxach lub słoikach wielokrotnego użytku, co jest nie tylko bardziej ekologiczne, ale też ekonomiczne. Ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie technologii próżniowej, która doskonale sprawdza się podczas przechowywania dań na wynos. Dzięki niej wcześniej przyrządzone potrawy pozostają świeże nawet do 5 razy dłużej. W sklepie Maerke dostępny jest specjalny zestaw Food&Wine Vacuum Pack, dzięki któremu można skutecznie zabezpieczyć produkty przed zepsuciem się. Dania dla dzieci do szkoły można wtedy swobodnie przygotować nawet kilka dni wcześniej, a i tak nie utracą one swojego smaku ani zapachu i będą dalej smaczną przekąską do spożycia w szkole. Rozwiązanie to sprawdzi się także w przypadku dłuższych, kilkudniowych wycieczek. Wówczas dziecko nie będzie musiało jeść fast foodów, a zamiast tego będzie mogło zjeść wartościowe śniadanie czy lunch ze słoika.