Nie marnuj jedzenia
Skuteczne sposoby na nie marnowanie żywności w Święta.
Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym jednym z głównych punktów rodzinnych spotkań jest biesiadowanie przy stole. Gospodynie przygotowują więcej jedzenia niż zwykle, aby nie tylko zaproszeni goście nie byli głodni, ale także w celu uczczenia tych wyjątkowych dni. Niestety często zdarza się tak, że przygotowujemy na Boże Narodzenie za dużo potraw i większość z nich się marnuje. To przykra rzeczywistość, którą warto zmienić. W jaki sposób można ograniczyć wyrzucanie jedzenia w święta?
Jak skutecznie ograniczyć marnowanie żywności w święta?
Aby skutecznie zapobiec wyrzucaniu czy psuciu się dużej ilości jedzenia warto przestrzegać kilku zasad. Być może niektóre z nich, jak dzielenie się przygotowanymi potrawami wejdą na stałe do świątecznej rutyny, z czego z pewnością ucieszą się osoby potrzebujące.
- Dobrze zaplanuj zakupy
Aby nie trzeba było później wyrzucać dużej ilości niezjedzonych produktów należy w pierwszej kolejności dobrze zaplanować przedświąteczne zakupy spożywcze. Przed nimi warto również przejrzeć zawartość szafek i lodówek, aby sprawdzić czy nie znajdują się w nich produkty, które z powodzeniem można wykorzystać.
- Trzymaj się listy zakupów
Podczas wizyty w sklepie warto trzymać się wcześniej ustalonej listy zakupów. Od dawna wiadomo, że sieci handlowe wykorzystują różne tricki, szczególnie przed świętami, aby zachęcić nas do zrobienia większej ilości zakupów niż w rzeczywistości potrzebujemy. Kupowanie produktów zgodnie z listą jest kluczem do powstrzymania się od wybrania zbyt wielu rzeczy, które później się zmarnują.
- Nie gotuj więcej niż trzeba
Przed gotowaniem warto dopasować ilość przygotowanych dań do ilości i możliwości gości. Jeśli organizujemy święta któryś raz z kolei to doskonale wiemy, ile jedzenia należy przygotować. Niektórzy goście z pewnością też przyniosą swoje dania, dlatego nie warto przygotowywać zbyt dużo potraw.
Wykorzystaj resztki
Gotując warto wykorzystywać resztki i tak np. niezjedzone jednego dnia ziemniaki można wykorzystać do przygotowania klusek, kopytek czy pyz. Napoczętą mąkę warto wykorzystać do samego końca, bo może okazać się, że otwieranie nowego opakowania wcale nie będzie konieczne. Niewykorzystane do końca suszone owoce można użyć do ugotowania suszu itp. Możliwości w tym zakresie jest całe mnóstwo.
- Odpowiednio przechowuj jedzenie
Gdy już przygotuje się większą ilość jedzenia warto ją odpowiednio przechowywać. Wcześniej ugotowane pierogi czy uszka w zbyt dużej ilości z powodzeniem można włożyć do zamrażalnika i odmrozić po świętach lub np. na Nowy Rok, kiedy z pewnością znów zostaną chętnie zjedzone. Inne potrawy warto od początku przechowywać w lodówce i schować do niej, gdy już nikt nie będzie chciał się nimi częstować. Ciekawym sposobem na zakonserwowanie wigilijnych potraw może być także wykorzystanie zestawu Airtender Food&Wine Vacuum Pack, który wykorzystuje technologię próżniową. Wystarczy przełożyć jedzenie do słoika i zabezpieczyć je za pomocą specjalnych koreczków dostępnych w zestawie. Dzięki takiemu rozwiązaniu żywność zachowuje swoją świeżość nawet do 5 razy dłużej!
- Oddaj pozostałość do jadłodzielni
W coraz większej ilości miejsc, nie tylko w dużych miastach, można przekazać dobrą, ale niewykorzystaną żywność do jadłodzielni. Często znajdują się one przy kościołach, ośrodkach pomocy społecznej, przy uniwersytetach, parkach i wolnej przestrzeni publicznej. Najczęściej mają postać lodówek do których zarówno ofiarodawcy jak i potrzebujący mają nieskrępowany dostęp. Zapełnienie jadłodzielni nie tylko pozwala na niemarnowanie jedzenia, ale jest także drogocennym darem dla osób, które nie mogą sobie pozwolić na sute zastawienie świątecznego stołu.
- Rozdaj przygotowane posiłki gościom
Na koniec świętowania warto rozdać przygotowane dania gościom. Nie wszyscy potrafią lepić pierogi czy upiec świąteczne ciasta, dlatego z pewnością miłym akcentem będzie podarowanie części już gotowych potraw, dzięki czemu się nie zmarnują i ponadto przedłużą magię świąt w domu każdego z obecnych gości.
Jakie są skutki marnowania jedzenia?
Marnowanie żywności to poważny problem współczesnego świata, który potęguje się szczególnie w okresie świątecznym. Według szacunków w Polsce wyrzuca się rocznie około 5 mln ton żywności, a największy udział mają w tym gospodarstwa domowe. Niestety Polacy wciąż kupują za dużo w stosunku do swoich potrzeb i nie potrafią gospodarować żywnością, co niesie ze sobą opłakane skutki. W efekcie wyrzucania jedzenia dochodzi do produkcji większej ilości odpadów, degradacji gleby, a także postępowania globalnego ocieplenia. Zupełnie innym wątkiem są względy etyczne – głód jest wciąż poważnym problemem i podczas kiedy niektórzy wyrzucają jedzenie, inni cierpią z powodu jego braku.
Warto szczególnie przed świętami pomyśleć wcześniej o zapobieganiu wyrzucania jedzenia i zastosować kilka prostych kroków, które będą korzystne nie tylko dla portfela, ale także całego środowiska i społeczeństwa.