Jak prawidłowo rozpalać grilla?
Majówka za pasem! Sprawdź jak prawidłowo rozpalać grilla!
Majówka to czas wolny od pracy i szkoły, który warto spędzić ze znajomymi i rodziną. Podczas pięknej pogody wiele osób preferuje wyjście na świeże powietrze i przygotowanie grilla. Smażenie potraw na grillu podczas majówki to już praktycznie nasza narodowa tradycja. Czas wypoczynku i relaksu dodatkowo może zostać urozmaicony przygotowaniem potraw innych niż zwykle. Warto jednak wcześniej sprawdzić jak prawidłowo rozpalić grilla, aby utrzymać właściwą temperaturę paleniska i jednocześnie wytworzyć jak najmniej dymu. Sprawdź, jak zrobić to szybko i skutecznie, aby cieszyć się dobrze rozpalonym grillem przez wiele godzin.
Jakie akcesoria będą Ci potrzebne?
Podczas przygotowywania grilla, warto wcześniej zgromadzić niezbędne akcesoria, a może ich być naprawdę sporo. Część z nich będzie związana z samym rozpaleniem grilla, inne zaś podaniem pysznych potraw. Niezbędne do jego rozpalenia będą: węgiel drzewny, brykiet lub drewno oraz ekologiczne rozpałki. Z drugiej strony potrzebne zaś będą tacki na jedzenie, długie wykałaczki do szaszłyków, szczypce, rękawica termoochronna, fartuch, silikonowy pędzelek, długi widelec, podwójne szpadki, noże, ostrzałka itp. Oprócz tego konieczne jest również przygotowanie mięsa, warzyw, owoców, dodatków i innych przysmaków, które podamy na grilla. Warto wcześniej je zamarynować, aby podczas grillowania wydobyć jeszcze lepszy smak. Należy wybierać akcesoria wykonane z najlepszych materiałów i ekologiczne, gdyż proces grillowania może uwalniać niebezpieczne związki wykorzystywane przy produkcji akcesoriów do grillowania o niskiej jakości.
Wybór odpowiedniej rozpałki do grilla
Rozpalanie grilla wcale nie jest takie proste jakby się wydawało. Dostępne jest kilka rodzajów rozpałki, a każda z nich daje inne możliwości. Zwykle jest tak, że zaproszeni goście z niecierpliwością oczekują na dania, a Ty jeszcze nawet nie zacząłeś rozpalać ognia. Wówczas, aby przyspieszyć cały proces najlepiej jest wybrać eko-ognisko lub wkład do grilla. Te rozpałki przyspieszą przygotowania i jednocześnie sprawią, że się nie pobrudzisz. Z kolei jeśli zależy Ci na wydajności, to warto wybrać ekologiczną rozpałkę Pure Fire ze specjalnym “włosiem”. Jeśli natomiast preferujesz praktyczne rozwiązania, to z pomocą przyjdzie Ci rozpałka survival w wersji turystycznej.
Jak szybko i skutecznie rozpalić grilla?
Po wybraniu rozpałki i ustawieniu grilla w odpowiednim miejscu, można przystąpić do jego rozpalania. Przed tym warto jeszcze oczyścić grilla, jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej. Grillowanie na brudnym ruszcie sprawi, że potrawy nie tylko będą źle smakować, ale może także skutkować spalaniem starego tłuszczu i wytworzenia związków niebezpiecznych dla zdrowia. Jeśli grillowanie ma potrwać dłużej, warto usypać sporej wielkości kopczyk z wybranym materiałem. Z ciekawostek:
- Brykiet to mieszanina trocin, węgla, piasku i substancji na bazie nafty. Spala się około 45 minut zanim można na nim grillować. Ten materiał idealnie wpisuje się w ideę slow food.
- Węgiel spala się znacznie szybciej, ale wytwarza więcej dymu – można na nim grillować już po kwadransie od rozpalenia.
- Z kolei jeśli zamierzamy korzystać z drzewa to można wykorzystywać to wyłącznie z drzew owocowych. Drewno drzew iglastych może wytwarzać toksyczne substancje podczas spalania żywicy.
Oprócz tego potrzebna będzie jeszcze rozpałka. Opał należy ustawić na kształt stożka. Pod nim należy rozłożyć podpałkę i następnie zapalić konstrukcję. Aby powstał ogień, niezbędny jest dostęp powietrza. Gdy po rozpaleniu pojawi się ogień, nie należy go ugaszać tylko pozwolić mu na „wypalenie się” i żarzenie wykorzystanego materiału opałowego. Kiedy uda się rozżarzyć pierwszą warstwę opału, można rozsunąć ją delikatnie szczypcami i dorzucić więcej spalanego materiału. Po rozpaleniu grilla i osiągnięciu charakterystycznego białego nalotu można przystąpić do założenia rusztu i powolnego opiekania produktów spożywczych. Nie należy grillować potraw przed pojawieniem się białego nalotu, gdyż świadczy to o tym, że materiał opałowy nie jest jeszcze prawidłowo rozgrzany, a ponadto nie uwolnił się z niego jeszcze dym, który podczas grillowania nie jest do niczego potrzebny. Warto więc po zapaleniu grilla w zależności od wykorzystywanego materiału odczekać od 15 do 45 minut i dopiero zacząć układać na nim przygotowane składniki potraw.
Co warto przygotować na grillu?
Na grillu można przygotowywać całą masę produktów – mięso, ryby, warzywa, owoce. Warto wcześniej sprawdzić przepisy na potrawy dostępne w Internecie lub zaopatrzyć się w e-book z przepisami jak np. Jedzenie, że Ogień!, w której można znaleźć aż 28 niestandardowych przepisów na dania z grilla. Po tym nie pozostaje już nic innego jak przygotować składniki na wybrane dania, rozpalić grilla i cieszyć się wspólnym wolnym czasem podczas majówki!